Ha a fogalom jelentését nem is ismered, a jelenség biztosan nem idegen számodra. Bemész a boltba (az a jelenség szempontjából szinte mindegy, hogy milyen jellegű üzletről beszélünk), eredetileg azért, mert valamit venni szeretnél, amit aztán vagy megveszel, vagy nem. Ellenben, meglátsz valami egyéb dolgot, és hirtelen erős késztetést érzel, hogy betedd a kosaradba. Élelmiszerboltban például egy csoki, keksz, vagy chips, esetleg rágó válthatja ki ezt az érzést, aminek most itt hadd ne soroljuk fel a zsebedből kiáramló pénzen kívüli, egyéb negatív következményeit. Ruhaboltban gyakorlatilag BÁRMI lehet az a termék, amit eredetileg nem terveztél be, végül mégis otthon köt ki.


Egyik szerkesztőnkre különösen jellemző ez a viselkedés. Körül-belül egy hónappal ezelőtt arra a megállapításra jutott, hogy ő tipikusan az a személy, akinek a pénz "kifolyik" a zsebéből, pedig tulajdonképpen semmi komolyabb dologra nem szánt nagyobb összeget az elmúlt pár hónapban. Végül arra a következtetésre jutott, hogy a dolog oka a fent említett jelenség, azaz hogy nem tud ellenállni a hasonló alkalmi vételeknek. Kis tételben persze nem veszi észre az ember, mert egy-egy ilyen termék mindig kis összegű, és többnyire gondosan a pénztár közelében vannak elhelyezve, hogy még messze se kelljen nyúlnod értük, és miközben sorba állsz, feltétlenül ragadják meg a figyelmed. Azonban, ha rendszeresen engedünk a kísértésnek, akkor egy kisebb vagyon is elmehet ilyen dolgokra.

Ezért a barátnőnk úgy döntött, hogy egy hónapig bizony ellenáll minden ilyen vételnek, és szigorúan CSAK azt veszi meg, amire tényleg szüksége van. Láss csodát: az anyagi helyzete hó végére sokkal jobban alakult, mint szokott. De a dolog nehezebb volt, mint gondolta volna, nem kis önuralomra volt szükség. Ettől függetlenül úgy gondolja, ha nem is ennyire szigorúan, de továbbra is oda fog figyelni erre, mert kifizetődő. Ha szerinted te is hajlamos vagy az impulzusvásárlásra, hagyj fel vele, és meglátod, több pénzed marad hétvégi programokra, amik tényleg élményt nyújtanak számodra, mint gondolnád! :)